August 14, 2011

BASICS recomanda: NL009 - Kowton - Keep Walking / Show Me

Secolul actual se traduce cu siguranta in era label-urilor independente pe piata muzicala cu pretentii din toata lumea, iar daca anul 2011 pare sa fie anul fuziunilor House-Techno-Dubstep si al revenirii Electro-ului Drexciyan pe dancefloor-uri mi se pare fair ca pe langa organizatii deja uber-influente ca Swamp81, Nonplus, Tectonic sau 3024 sa luam in calcul si existenta unui micut label stabilit in 2008 in Dublin pe nume [Nakedlunch].



Imaginea de mai sus a fost asociata in ultimii 3 ani cu un brand focusat pe calitate, foarte variat, nu tocmai consistent dar al dracului de inventiv, al carui A&R - Micky - a speculat permanent, absolut superb, momentele de maxim in evolutia sound-urilor artistilor semnati. Noua release-uri in trei ani au oferit ceara, marketing si distributie pentru produceri pe val, ulterior ajunsi aproape de statutul de legende si au marcat momente critice in evolutia sound-ului care conteaza: release-ul de debut al label-ului: TRG - Generations, anthem-ul Instra:mental - Vicodin, release-ul de debut al act-ului solo Boddika, Jus Wan - Submersive, incredibilul Kevin McPhee - Get In With You, o aparitie rara a lui Sherard Ingram (Mystic Tribe, DJ Stingray, Stingray313) si mai nou, un release care ne-a trezit amintiri din perioada in care sound-ul destinat dancefloor-ului era inca simplu, eficient si lipsit de pretentii: Kowton - Keep Walking / Show Me.



Despre Kowton (cunoscut celor mai batrani / diggerilor nascuti in epoca Dark Garage sub alias-ul Narcossist) si ale sale calitati in materie de productie am mai povestit acum cateva luni cand am scris un scurt cover story despre label-ul lui Chris Farrell - Idle Hands. Cateva release-uri si o trecere prin roster-ul Livity Sound mai tarziu, Kowton scoate la lumina probabil cel mai bun EP al sau de pana acum sub forma release-ului 009 din discografia [Nakedlunch], intr-o prezentare pe masura sound-ului - clear red vinyl.

Spre deosebire de trecutul mentionat mai devreme reflectat in release-urile relativ grele / mutatiile Dubstep puse la dispozitie via Keysound sau Clandestine Cultivations, aparitia pe discurile stampilate Idle Hands se pare ca a scos la lumina fata nevazuta, ceva mai slo'-mo' si Techno-influenced a lui Kowton. Urmatorul pas pe scara evolutiei dupa She Don't Jack / Drunk On Sunday.

Keep Walking ocupa una din fetele discului in cauza si este, simplu si la obiect, o replica la Workshop012 si We Speak To Those, semnate Kassem Mosse, replica argumentata ca la carte printr-un subbass cald, maleabil, un build-up matematic, synth-uri salon, un sample vocal mai mult decat inspirat si o constructie aerisita in care fiecare element isi are locul sau, nimic nu pare sa fie in plus sau in minus. O replica la Kassem darker, heavier, cel putin pe masura cu un avantaj clar la capitolul DJ friendliness. Better!

In cazul flipside-ului ma declar incapabil de a fi obiectiv. It's personal.

Show Me surprinde absolut tot ce am apreciat la epoca Dubstep in cei X ani ca ascultator si DJ alaturi de un vibe nealterat specific producerilor "scoliti" in Bristol, vibe pe care, sincer, nu l-am mai intalnit de la lansarea Headhunter - Nomad, candva in 2008. Totul impachetat si livrat la un bpm mult mai accesibil (127) pentru orice DJ care se incapataneaza sa mixeze sound-uri de actualitate.

Ritm spart, constructie si build-up mecanice (kick-clap-snare-shuffle) dublate de un bass organic care da viata intregii structuri, dezmembrata in breakdown si reasezata pe pattern-ul pad-urilor sintetizate (goosebumps!) . Paradoxal, doua feel-uri radical diferite, separate de un drop.

Pe scurt, release absolut esential pentru dezvoltarea emotionala a ascultatorului si must have pentru colectionarii care au investit deja in discuri semnate Elgato, Kassem Mosse, Martyn, Arkist, Kidkut sau Appleblim. Go listen to it:

Kowton - Keep Walking

Kowton - Show Me

& go buy it: Boomkat 12" / Boomkat Digi.

Support [Nakedlunch] 010. Instra:mental - Vicodin (Skudge Warehouse Mix) / Boddika - Grand Prix.


No comments: