December 27, 2010

Recenzie: IDLE004 - Headhunter - Lost Prophet & Chasing Dragons

Idle Hands are definitely not the devil's tools. Cel putin nu in situatia data, pentru ca label-ul originar din Bristol e departe de a fi promotorul muzicilor dracesti, nu are nimic de a face cu institutia Hollywoodiana a lui Seth Green si contrar aparentelor s-a mentinut destul de ocupat in ultima perioada.



Nascut in mintea lui Chris Farrell candva in toamna anului 2009, aproape dintr-un incest intre Rooted Records (record shop-ul legendar din Bristol) si un label cu o istorie superba (Punch Drunk-ul lui Tom Ford aka Peverelist) Idle Hands vedea lumina zilei ca o progenitura a unei familii regale. Pe scurt, avea ceva de demonstrat inca de la primul release, iar intr-o epoca in care inovatia si sound-ul nealterat in Dubstep erau deja acoperite de label-uri ca DMZ, Deep Medi, Tempa, Hyperdub, Hotflush, Tectonic, Hessle Audio sau parintele nelegitim Punch Drunk, micutului label independent Idle Hands i se punea in brate o misiune monstruoasa inca de la primul disc aruncat in rafturile record shop-urilor.

Ceea ce nimeni nu avea sa prevada insa, este faptul ca Idle Hands s-a dovedit intr-un timp foarte scurt a fi mai degraba un mic Banksy decat un Prince Charles. Asa au inceput experimentele iar primele 3 release-uri au devenit subit esenta fusion-urilor la care urma sa se supuna sound-ul Dubstep. O prima incursiune in aria technoida de la Peverelist, un al doilea disc cu o infuzie serioasa de beat-uri Tropical House de la Hanuman si Atki2 & Dub Boy si un release Deep House experimental de la Kowton, producerul preferat al duo-ului Dusk + Blackdown, au asigurat debutul Idle Hands si clasificarea sa ca un concept-label care lasa cateodata impresia ca exista pe piata doar pentru a testa limitele unui gen muzical care a devenit in ultima perioada un produs industrial.



Al patrulea release insa este de domeniul astralului. IDLE004 il gaseste pe Antony Williams undeva intre cele doua alias-uri ale sale Headhunter si Addison Groove, in plina defilare, din nou pe bridge-ul caracteristic intre 120 si 140 bpm. Se arunca asadar in joc doua constructii la 138 bpm care reprezinta pe scurt cel mai curat sound si cea mai inspirata mutatie intre Dubstep, UK Funky, Techno si Juke din 2010.

Lost Prophet este un deliciu. (punct) pentru iubitorii soundului deep si synth-urilor technoide importate in Regatul Unit via Detroit. Dupa cum ne-au obisnuit deja produceri ca 2562 sau Scuba, Headhunter vine sa intareasca paradoxul sound-urilor simple si in acelasi timp atat de complexe. Liniaritatea data de drum pattern-urile analog impreuna cu un sub-bass rolling destinat parca pentru testarea soundsystem-urilor cu raspuns plat, creeaza o atmosfera deep & deadly si in acelasi timp provoaca un footwork involuntar pe orice dancefloor. O constructie step-by-step in care fill-in-urile, pad-urile si synth-urile completeaza pe rand toate spatiile libere, produsul final fiind un sound cald, organic for both your mind and your soul.

IDLE004 - Headhunter - Lost Prophet by Idle Hands Bristol

Chasing Dragons apare intr-un final pe flipside. Spun intr-un final pentru ca piesa are deja o istorie, facandu-si aparitia in seturile lui Loefah si intr-un podcast realizat de Headhunter pentru Dub War NYC inca de anul trecut. Initial prima aparitie a monikerului Addison Groove intr-un tracklist (Chasing Dragons) urmareste, la fel ca si Loved Up - piesa release-uita mai devreme anul acesta ca un vinyl exclusive la Soul Motive - sa reflecte viziunea lui Antony asupra sound-ului Funky-Tek, introdus in lumea muzicii de produceri ca T. Williams si de label-uri ca Deep Teknologi sau Local Action. Rezultatul este superb. Un drum pattern pur Soca accelerat la 138 bpm dublat de o serie de pad-uri finute dau tonul principal al unui track conceput, daca nu 100% pentru dancefloor, macar pentru un headline feature intr-un set de club. Sample-uri vocale chop-uite din loc in loc, build-up in percutie, un sub-bass cald caracteristic Headhunter si breakdown-uri scurte vin sa faca din Chasing Dragons a must-bag pentru fanii productiilor mai vechi Martyn sau TRG, pentru fanii Roska, DVA sau Cooly G precum si pentru pentru fanii noilor directii House-oriented Ramadanman, 2562 / A Made Up Sound sau Scuba.

IDLE004 - Headhunter - Chasing Dragons by Idle Hands Bristol

Pe scurt, un release esential, de la un label absolut imprevizibil, borderline-Dubstep dar foarte pitch-friendly, pe care il recomand oricarui DJ care mixeaza in range-ul 128-140 bpm si oricarui ascultator dependent de nightwalk-uri in oras cu castile pe urechi.

Release-ul poate fi cumparat in format 12" - AICI sau digital - AICI.

Mai multe despre Idle Hands gasiti pe Soundcloud sau Myspace.

Autor: Antonio Nartea aka Toné. Editor: Toma Soare aka Tomasan

No comments: