January 4, 2011

Recenzie: TEAL001 - West Norwood Cassette Library - Blonde On Blonde

Doar 3 zile scurse din noul an si avem deja un release demn de toata atentia.

Responsabil cu cel mai fresh sound din 2011 este bibliotecarul – Bob Bhamra. Un nume care cu siguranta nu rezoneaza, in special datorita faptului ca britanicul a trecut de la inceputul carierei sale de producer, din 1996 pana astazi, prin mai multe aliasuri decat toate persoanele cautate de Interpol la un loc.

Slalomul printre diverse proiecte (Data 70, The Bob Bhamra Project, Plastic Soul, No. 1 Astronaut) si printr-o arie imensa de sound (de la albumul Movie Effects in doua volume, Space Loops, prin genuri ca Ambient si Experimental, Nu Jazz si Deep House sau Tech House pana la Drum&Bass) a reprezentat background-ul perfect pentru ceea ce avea sa devina, in 2010, West Norwood Cassette Library.



Initial blog, transformat pe parcurs in moniker si mai tarziu in label - WNCL devenea incet-incet un spatiu experimental in care genuri ca Breakbeat, Dubstep, House, Techno sau Jungle fuzionau dupa tiparul impus de produceri ca Ramadanman, Appleblim, Kidkut sau Komonazmuk, avand pe post de catalizator sound-ul experimental din spectrul UK Funky, Wonky sau Post-Dubstep. Rezultatul? Ruff, rugged and raw, dancefloor-ready beats.

WNCL Recordings intra la randul sau pe piata in Mai 2010 sub forma unui label care imprima discuri exclusiv in formatul 10". West Norwood Cassette Library insusi deschidea balul cu What It Is, un Techno break-uit si accelerat la 138 bpm cu un remix Brackles pe flipside, disc urmat la scurt timp de al doilea release, o mica surpriza low-bpm borderline-Wonky de la legenda Jungle – DJ C.
WNCL003 rascolea din nou prin biblioteca West Norwoodiana dand nastere track-ului Mrs. Fingers insotit de un remix semnat Quantec (omul de baza al label-ului Dub-Techno, Echocord), in timp ce finalul anului anunta cel de-al patrulea disc pentru Februarie 2011: o abordare 2-Step de la producerul canadian Knowing Looks, despre care vom vorbi insa la momentul potrivit.
Un an foarte interesant pentru un boutique-label pretentios care, la fel ca si Idle Hands-ul lui Chris Farrell, si-a construit o reputatie impenetrabila, brick by brick, release after release.

Cu propriul label bine inradacinat in preferintele XLR8R, Sonic Router, Phonica sau Boomkat, cea mai importanta parte a brand-ului West Norwood Cassette Library (the producer – Bob Bhamra) isi permite o scurta vacanta departe de casa, mai exact in Copenhaga, unde aterizeaza un disc absolut esential, cu un titlu cat se poate de sugestiv - Blonde On Blonde - la proaspat-infiintatul si prea-hype-uit-ul Teal Recordings.




Din acest punct incolo, cei care prevad sau asteapta in 2011 o infuzie serioasa de Chicago House in sound-ul britanic bass-driven, sunt sfatuiti sa acorde toata atentia disponibila 12"-ului in cauza!

Side A lasa loc Original Mix-ului semnat WNCL, un 123 bpm-roller conectat direct la Chicago-ul anilor '90. Spre deosebire de track-urile cu care Bhamra ne-a obisnuit in 2010, Blonde On Blonde nu urmareste sa impresioneze. Este pur si simplu o piesa al naibii de eficienta pe dancefloor. Kick-uri de la mare altitudine, bassline crud, percutii shuffle-uite, chop-uri vocale si pad-uri sintetizate, separate de cateva breakdown-uri scurte. In and out. O reteta simpla care confirma inca o data actualitatea unui sound vechi de mai bine de 20 de ani. Dance music at it's best!

Flipside-ul il gaseste in postura de remixer pe Ramadanman, sub aliasul Pearson Sound. Abordare neasteptata din partea ownerului Hessle Audio care dupa un an de percutii accelerate si track-uri Juke, Jungle sau Drum&Bass ca Work Them, Grab Somebody, Down With You, Higher sau Don't Change For Me, se intoarce pe taramuri low-bpm pentru o incursiune borderline Deep House de peste 8 minute. Mai mult un weight reduction process decat un remix, varianta propusa de Pearson Sound pastreaza doar cateva elemente din track-ul original, construind pe baza lor un soundscape total diferit, care tinde sa isi gaseasca locul in tracklist in orele ceva mai tarzii ale diminetii. Tempo-ul scade la 122 bpm, kick-ul folosit de West Norwood Cassette Library este slefuit si dublat, bassline-ul brut este inlocuit cu o versiune ceva mai subtila, percutia sufera o mutatie catre specificul tick-uit Ramadanman iar sample-urile vocale sunt reduse la jumatate. La toate acestea se adauga cireasa de pe tort: un breakdown in care synth-urile, sub-bass-ul si percutiile sunt lasate pe rand sa isi urmeze, pentru putin sub 2 minute, cursul natural. Beauty!

West Norwood Cassette Library - Blonde On Blonde (Incl. Pearson Sound Remix) by Teal Rec.

Un disc livrat exact la timp pentru reorganizarile muzicale post-NYE, care vine sa atraga atentia asupra unei directii a sound-ului de club, despre care vom auzi din ce in ce mai des in 2011. Back to the future!

Support pana in acest moment de la Untold, 2562, Ben Ufo, Mosca, Shortstuff si Pariah.

Release-ul poate fi cumparat in format 12" aici si in format digital aici, iar mai multe informatii despre West Norwood Cassette Library, precum si link-uri catre alte recenzii ale release-ului de debut Teal Recordings se gasesc pe blogul cu acelasi nume.

Autor: Antonio Nartea aka Toné.

No comments: